Anlita rätt utvecklare: 10 faktorer som hjälper dig välja rätt företag

Ska du anlita mjukvaruutvecklare? Du står då inför ett beslut som har stor påverkan på din verksamhet! Inte bara lägger du ut mycket pengar – slutresultatet kan också göra ditt företag mer framgångsrikt.

Här är tio avgörande faktorer du bör tänka på när du väljer din potentiella samarbetspartner:

1) Har företaget jobbat med liknande projekt tidigare?

Gå noga igenom företagets tidigare projekt – oavsett om det är ett företag, byrå eller en enskild konsult. Har de arbetat med projekt tidigare som liknar ditt vad gäller följande?

  1. Projektets storlek: För att ett större projekt ska bli framgångsrikt krävs en annan typ av organisation än vad frilansare och mindre byråer kan erbjuda. Har det företag du vill samarbeta med tillräckligt med utvecklare om en i teamet blir sjuk, du blir missnöjd med en av dem eller om du vill skala upp?
  2. Teknologi: Till exempel ett särskilt ramverk. Huvudkompetensen hos många webbyråer kretsar kring webbplatsers design och innehåll snarare än större och mer komplexa webbaserade mjukvarulösningar.
  3. Typ av lösning: Om du till exempel har behov av att utveckla ett eget webbaserat ERP bör du leta efter ett utvecklarteam som har erfarenhet av att utveckla sådana typer av lösningar.

2) Omdömen, referenser och kundberättelser

Det finns mängder av ställen där man kan hitta recensioner, betyg och referenser i dag. Googla det företag du är intresserad av och leta upp deras representanter på LinkedIn.

Det här går snabbt att kolla upp, så det kan vara en del i den första urvalsprocessen. Det är ett enkelt och effektivt tips oavsett vilken typ av konsult du är ute efter.

Innan du tar det slutgiltiga beslutet kan du be om en e-postadress eller telefonnummer till en referens. Även om du har ont om tid så är det väl värt det att lägga ned några minuter på att säkerställa att det företag du funderar på att samarbeta med har förmågan att skapa nöjda kunder.

3) Stort utvecklingsföretag, liten webbyrå eller frilansare?

Säg att du behöver ett team med fem utvecklare. Ett lämpligt antal anställda hos ett företag att samarbeta med är då cirka 30 – tillräckligt stora för att kunna skala upp vid behov, men fortfarande så små att du förblir en av deras viktigaste kunder.

Om du har ett mindre projekt som inte kräver mer än hälften av en heltidsutvecklare kan du spara pengar genom att hitta en fristående konsult som en frilansutvecklare.

Några av nackdelarna med frilansare är att: a) de redan har kunder och därför inte kan leverera lika snabbt och b) om något går illa kan det innebära att du inte längre får support från den person som utvecklade mjukvaran.

Webbyråer med ett tiotal anställda är också ett säkert val för att utveckla mindre webbapplikationer, men de som arbetar med din specifika teknologi och tekniska lösning kan ändå vara ett fåtal.

Etablerade byråer och större utvecklingsföretag är pålitliga när det kommer till att alltid ha personal tillgänglig, ge uppföljande support och allmän stabilitet i det längre perspektivet.

4) Etablerade programmeringsspråk och skalbara ramverk

Försäkra dig om att utvecklarna du väljer använder ett etablerat programmeringsspråk och ramverk. Ett mjukvaruprojekt är en stor investering, så om samarbetet inte fungerar måste du enkelt kunna vända dig till andra.

För webbutveckling är programmeringsspråket PHP och ramverket Laravel en utmärkt kombination. För att skapa webbsidor är WordPress är ett bra val. Ruby on Rails och .NET är andra populära alternativ.

5) Fast pris eller inte?

Det här beror på ditt projekt. Du borde kunna få ett bra prisförslag på ett eller ett fåtal specifika krav, som exempelvis en så kallad ”sprint”, om de följer agil utvecklingsmetod.

Men tänk på att riktiga experter är väldigt eftertraktade, så de kanske inte alltid erbjuder fast pris om de har tillräckligt med arbete där de debiterar per timme.

Om du är ute efter en webbplats och webbdesign så kan du nog få ett fast pris från en webbyrå eftersom de flesta projekt är likartade, men om du är ute efter en större (fler än 1 000 arbetstimmar) webbapplikation så kommer de flesta företag inte ge dig mer än en ungefärlig beräkning.

Det finns dock saker du kan göra för att minimera risken och hålla kostnaderna nere, såsom att börja med en prototyp med fast pris: för- och nackdelar med fast pris.

6) Tillgång till koden

Hur levererar företaget koden till dig? Även om du inte är så teknisk av dig så bör du försäkra dig om att du har tillgång till ett molnbaserat repository och versionshanteringssystem. Om det värsta skulle hända – samarbetsföretaget går i konkurs, ni hamnar i tvist eller om någon i ledningen blir sjuk – så kan du enkelt vända dig till ett annat företag genom att bara lämna över inloggningsuppgifterna.

7) Transparens

Det är en stor fördel om samarbetsföretaget är öppen med följande:

  1. Företagets storlek, ledning, historia, antal år de varit verksamma, vad de lyckats åstadkomma, kreditvärdighet och så vidare. Det här brukar du kunna hittaa på sociala media eller företagets webbplats.
  2. Vilka utvecklare blir tilldelade ditt projekt och vad är deras meriter och erfarenheter? Kolla utvecklarnas profiler och cv:n.
  3. Projektplan som inkluderar uppskattningar, status på varje krav under utveckling, vem som är tilldelad vilken uppgift, status på tester osv.
  4. Tidrapporter och sammanställningar: Tid som lagts ned på projektet, vem som har arbetat på det och detaljerade tidsanteckningar. Med varje faktura bör det finnas en sammanställning över tidsåtgången specificerad på kravnivå.
  5. Vilken kod teamet skapar. Enkelt att hantera med moderna molnbaserade versionshanteringtjänster som Git på Bitbucket.

8) Träffa utvecklarteamet, åtminstone under ett videomöte

En av nackdelarna med att anlita mjukvaruutvecklare från andra sidan jordklotet är utmaningen med olika tidszoner och att det inte är lika lätt att möta utvecklarteamet ansikte mot ansikte. För att få en bättre känsla för dina eventuella nya medarbetare bör du dock ta 10 minuter under utvärderingsprocessen till ett videomöte över Skype eller Facetime.

Du kommer förstås att behöva vänja dig vid nya uttal och sätt att kommunicera, men om du tycker det är för svårt att kommunicera med det tänkta teamet så behöver du nog hitta en annan projektledare eller ett helt annat företag.

Prata med ledningen, projektledarna och utvecklarna. Ställ massvis med frågor!

Om du bestämmer dig för att gå vidare med teamet så rekommenderar jag varmt att sätta av ett par dagar till uppstart på plats. Det skapar det extra förtroende som behövs under de kommande åren. Om du anlitar utvecklare i ett mer avlägset land så tar det förstås mycket tid att resa dit. Vissa kombinerar sådana resor med att arbeta på distans från ett samarbetsföretags kontor ett par dagar för att minimera antalet förlorade arbetstimmar. Vissa kombinerar det med en spännande semester till och med.

9) Projektplanering och ett steg i taget

När du väl har hittat en vinnare behöver du inte släppa iväg utvecklarna på tusentals utvecklingstimmar på en gång. Du kan börja med att låta dem ta fram några enkla prototyper med ett wireframe-verktyg som ett första led.

Om företagets projektledare inte förstår dig kan du fortfarande använda prototypen och vända dig till någon annan. Gör en bedömning av företagets fokus på användarvänlig och genuint värdefull funktionalitet som ökar ditt företags lönsamhet.

De flesta professionella mjukvaruutvecklare följer modellen för agil systemutveckling och kommer därför dela upp projektet i så kallade sprintar – delfaser på ungefär tre till sex veckor.

10) Avsätt tid till att planera i förväg

Förhasta inte processen med att anlita webbutvecklare. Riktigt talangfulla programmerare och genuint professionella företag har ofta mycket att göra. Kunderna har konstant behov av utvecklingstjänster och sådana kunder håller sig kvar vid företag som levererar. De allra skickligaste utvecklarna är därför sällan tillgängliga på kort varsel.

En annan anledning till varför du bör planera projektet på förhand är för det tar tid att ta fram kandidater och intervjua företag – och ju mer selektiv du är, desto bättre resultat får du. När du väl har hittat det perfekta teamet, se till så att de har arbetsuppgifter så att du inte förlorar de högt eftertraktade utvecklarna till någon annan.

Att hitta långsiktiga samarbetsföretag håller också kostnaderna nere eftersom företag är mindre benägna att höja timkostnaden för kunder de redan har, även om de har en generellt hög efterfrågan.

Ett gott långsiktigt samarbete mellan företag handlar om att hitta lösningar med ömsesidig nytta. Lycka till med att hitta din match!